Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

BuildHub.org.uk

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Building regs - fire escape for a bathroom ?

Featured Replies

With our upstairs bathroom the current window design wouldn't allow fire escape access.

 

Reading section 2.9.4 of the guidance:

 

 https://www.gov.scot/publications/building-standards-technical-handbook-2022-domestic/2-fire/2-9-escape/

 

I'm interpreting this as saying we would need to have a fire escape window. 

 

Our architect says that we don't need one - but I can't find anything to back this up in the BS handbook.

 

Does anyone know ?

 

The bathroom connects to a corridor (does this then count as a circulation space ??).

 

 

 

 

 

 

 

As far as i know, you don't need an escape window in a bathroom in England, because it is not a habitable room.

Quote

Therefore, an escape window should be provided in every apartment on an upper storey at a height of not more than 4.5m above the adjacent ground. However this is not necessary where there is an alternative route of escape from the apartment to other circulation spaces or to other rooms.

Occupants within an inner room can become trapped where there is an outbreak of fire in the adjoining access room. Therefore, every inner room on a storey at a height of not more than 4.5m above the adjacent ground level should be provided with an escape window unless the inner room has an alternative route of escape.

A bathroom is not an apartment, it is an inner room.

 

If the bathroom links to an apartment with a means of escape window (e.g. an en-suite), or directly to e.g the stairs then out, no escape window needed.

 

  • Author
20 hours ago, ProDave said:

A bathroom is not an apartment, it is an inner room.

 

If the bathroom links to an apartment with a means of escape window (e.g. an en-suite), or directly to e.g the stairs then out, no escape window needed.

 

Awesome, thanks. This was confirmed with the building standards officer.

Create an account or sign in to comment

Account

Navigation

Search

Search

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.